loading

Želiš znati više o prednostima korištenja programa u oblaku?

Terminom Cloud computing („računalstvo u oblaku”) označava se tehnologija koja omogućava upotrebu podataka i rad sa svim informacijama i programima na koje ste navikli, ali koje više nisu smještene na vašem računalu, već negdje „u oblaku”. Taj oblak je uglavnom server određene tvrtke, koja se bavi prodajom ili iznajmljivanjem takvog virtualnog prostora.

Cloud tehnologija nije tolika novina, u razvijenim tvrtkama prisutna je već godinama. Na njene usluge su se mnogi već navikli, jer im to olakšava poslovanje iz dana u dan. Što je to što ovaj način čuvanja podataka čini tako traženim? Evo nekih karakteristika njegove upotrebe:

Jedna od glavnih prednosti rada u oblaku je brzina i jednostavnost rada na istoj bazi s bilo koje lokacije u bilo koje vrijeme. Bilo da putujete ili ste kod kuće, možete pristupiti vašim podacima  365 dana u godini 24 sata dnevno. Zamisao rada u oblaku se oslanja na dijeljenje resursa preko mreže. Mi kao krajnji korisnici pristupamo aplikacijama u oblaku preko Internet preglednika na desktop računalu, tabletu ili mobilnom telefonu, dok se softver i korisnički podaci nalaze na serverima koji su na fizički udaljenoj lokaciji. Budući da ne postoji ograničenje za pristup vašim podacima ovisno o uređaju, to znači da je i vaša produktivnost veća.

Korištenjem oblaka nema ulaganja  u održavanje opreme jer se sve koristi u oblaku i o održavanju se brine hosting firma. Hosting firma zbog svoje veličine i prirode posla kontinuirano ulaže u najnoviju tehnologiju i time podiže kvalitetu korisničkog iskustva i sigurnost u radu, što male firme nisu u mogućnosti.

Za pristup softveru morate se samo registrirati s korisničkim imenom i lozinkom. Tako štedite vrijeme instalacije koje zahtijeva tradicionalni softver. Korištenje aplikacija u oblaku predstavlja i niže troškove koji se izdvajaju za desktop softver. Također je potrebno napomenuti da nema troškova direktno vezanih za kupovinu hardvera (strojne opreme), licenci za poslužiteljske operativne sustave, baze podataka, servere za elektroničku poštu,njihovu instalaciju i konfiguraciju te kasnije održavanje.

Ako vam se dogodi da se vaše računalo ili tablet  pokvari, u svakom trenutku možete pristupiti vašim podacima korištenjem novog računala ili tableta. Cloud nosi prednosti za poduzetnike i sve druge korisnike koji žele sigurnost  i dostupnost svojih dokumenata i podataka. Uz to nije na odmet napomenuti da je ekološki prihvatljivo sredstvo za dijeljenje sadržaja. Svakako se isplati isprobati.

Ukoliko želite primati obavijesti o zakonskim izmjenama u našim programima i promotivnim akcijama, pretplatite se na naš newsletter.